Vad kan man göra med morötter

I våras satte jag en massa morötter, och nu är det snart dags att skörda en del av dem. Jag tänkte det var bra att ha till hästen, men det går ju att även göra en massa egna saker med dem. Morot är ju fylld med en massa nyttigheter. Men ibland behövs även tillskott, läs mer här. Jag kan tycka det är gott att äta den som den är samt även råriva och ha till mat. Sen älskar jag morotskaka!

Morot går att baka med, samt ha i maten med. Till exempel kan man riva den fint och ha i köttfärsås. Sen kan man göra juice av den, om man har en råsaftcentrifug. 

Baka morotskaka

Eftersom morotskaka är bland det bästa jag vet, så blir det i alla fall att baka minst en sådan med denna skörd. Om även du vill testa så har du ett bra recept här:

340 g morot, finrivna [ca 6]
300 g vetemjöl [5 dl]
5 g bikarbonat [1 tsk]
7 g bakpulver [1.5 tsk]
4 g salt [0,5 tsk]
6 g malen kanel [2,5 tsk]
220 g ägg [4 st]
300 g strösocker [3,5 dl]
260 g olja [3 dl]
Frosting
200 g osaltat smör, rumsvarmt
400 g färskost, rumsvarm (cream cheese)
210 g florsocker [3.5 dl]
12 g vaniljsocker [2 tsk]
Limesocker
45 g strösocker [0,5 dl]
2 limefrukter, rivet skal

Gör så här:

Morotskaka

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör. Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, minst 5 minuter med elvisp. Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna. Rör till sist ner de rivna morötterna.
Fördela smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt i formen.
Frosting
Vispa med elvisp ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning
Tillsätt florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting.
Limesocker
Blanda samman allt i en bunke och strö över.

23 jul 2021