Bra satsa på en säkerhetsväst

Något alla ryttare är medvetna om, det är ju att man ska ha en hjälm på huvudet så snart det är dags för ridning. Men det finns även annat för att hålla dig extra säker. En sådan sak är säkerhetsvästen. En säkerhetsväst gör att om du trillar av inte skadar dig lika illa som du annars kan göra. 

Idag finns det ganska många varianter av säkerhetsvästar på marknaden. Så det kan vara en god idé att jämföra dem. 

Bra saker att tänka på vid köp av en säkerhetsväst

Eftersom att det kan kosta en del med en säkerhetsväst så är det bra att vara nöjd med ditt köp. Se till så att den passar dig bra och sitter bekvämt. Det bästa är att testa olika västar för att se hur de sitter på. 

Se till så att den säkerhetsväst du köper täcker  bröst och nyckelben. Framstycket på västen ska även gå 2-3 cm nedanför revbenen. En väst som är för kort framtill kan leda till revbensskador. Se även till att den bakre delen på västen är lagom lång så att den skyddar  atlaskotan hela vägen ner till precis över svanskotan.

Västen ska inte heller hindra din naturliga rörelser. Se till att om du kan, testa säkerhetsvästen  sittandes på hästen eller i en sadelbock. Det för att verkligen se så att den sitter rätt.

Den väst du köper bör även vara CE-märkt och uppfylla kraven i standarden SS-EN 13158:2018. 

13 May 2023