Har ni testat gymkhana?

Har ni testat gymkhana någon gång? Det är en kul gren inom ridsporten, som är väl värd att testa. Eller ja det är nästan som en form av lek, men kan vara rätt krävande av dem som utför det. Det kan behövas extra tillskott som finns på fitline-fitness.se. Gymkhana eller mounted games är en ridsport som kommer från England. Den uppfanns år 1957 av överste Sir Mike Ansell vars syfte var att skapa en tävling för barn som inte hade råd med en dyr ponny och inte kunde tävla i de klassiska ridsportgrenarna.

Sedan dess har det spridits över världen och 1986 kom det till Sverige. Man tävlar i lag, med 5 ryttare. Fyra ryttare rider varje gren, en står över. 

Kul stafettlek

Det är alltså en form av stafettlek kan man säga, där man rider på ponnyn fram till en viss gren, ibland hoppar man av för att utföra det man ska, ibland gör man det med ponnyn.m 

En av grenarna innebär detta: På mitten på banan står en hink. I slutet av banan ligger 4 tygbollar. Ryttarna har en boll i handen som placeras i hinken på mitten. I slutet på banan hoppar ryttaren av sin ponny och plockar upp en boll. Därefter hoppar ryttaren upp på sin ponny, rider tillbaka till startlinjen så snabbt som möjligt och lämnar över bollen till näste ryttare och så vidare.

Sedan finns det även en gren som är slalomridning. Då ska varje lag skall ha fem stolpar på banan. Ryttarna rider slalom mellan dessa. I handen har de en stafettpinne som lämnas till nästa ryttare. Slalom kan även ridas i par med ett rep emellan.

27 Sep 2019