Ta MC-kort innan vintern

MC är frihet

Tänk att få möta våren på två hjul! Det är lite som att rida på en häst fast med betydligt mer styrka. Men vill man ha chansen att få åka motorcykel så snabbt isen försvunnit så gäller det ju att man har ett körkort för MC, och har man inte det just nu så börjar det bli lite bråttom. Det är inte många körskolor som erbjuder MC-kort på vintern om man säger så och det är ju faktiskt inte så konstigt. Det är ju inte så lämpligt att ha körskole-elever på halkiga vägar med bara två hjul. 

Saker du måste hinna med innan uppkörningen

Du måste ju klara vissa delar innan du får lov att köra upp för MC. En av dessa delar är riskutbildningen som är en kurs där du får lära dig hur en motorcykel beter sig när du måste fatta blixtsnabba beslut. Det är en teoretisk del och sen är det Risk 2 motorcykel där du får träna på sakerna praktiskt. Bromsa till du stannar från 100 km/h till exempel, och snabba undanmanövrar och sånt. En del körskolor har denna riskutbildning men du kan också boka in dig på en kurs hos Gillinge som är en av de bästa övningsbanorna i Sverige. Så för att hålla mig kort, detta ska du ha gjort innan du får ditt körkort:

  • Risk 1 MC
  • Risk 2 MC
  • Teoriprov
  • Uppkörning

Glöm inte att du måste övningsköra också, och det kan du göra med en handledare du själv väljer. Gå handledarkursen ihop och kör så mycket du kan för att få in vanan innan det är dags för de momenten jag pratat om.

1 Sep 2019